Thursday, April 15, 2010

banyak memberi @ memusnah??

Dengan nama ALLAH yang Maha Pemurah Maha Penyayang...
Allhumma Solli A'la Saidina Muhammad Wa'ala ali wasohbihi wasallim..

segala puji bagi ALLAH tuhan pencipta sekalian ALAM.MAHA SUCI allah,, ALLAH maha Besar!

1 Jamadilawal 1431 Hijrah bersamaan 16 APRIL 2010,,hari yang penuh barokah,,hari kebanggaan umat ISLAM,,hari kemenangan,,hari pengakhiran..hari JUMAAT nama d beri..
hari ini hari bersejarah buat diri Hamba. walaupun EXAM dunia kian hampir namun EXAM akhirat masih tetap menjadi fokus utamaku,, afwan ini lah perinsip HIDUP ku..

Entry kali ni Hamba berhasrat utk membongkar segala KEKELIRUAN yg menimpa diriKU sepanjang penghidupanku di BUMI ini. mengapa..mengapa dan mengapa?? tiap hari IMAN mendesakku menjawab soalan2 yg xterjawab akibat KEJAHILAN ku.. zalimnya diri ini..



kita semua sedang BERMUSAFIR disini,, apa nama makhluk ni ya? Hamba jawab ae..ni nama nya BUMI,,wahhhhh hebat2..siapa lg klau bukan Dia (ALLAH) yg menciptanya..tp maksud tersirat yg ingin disampaikan ialah ini lah dia DUNIA..tmpat persinggahan sementara,, ada hadis nabi yg ke 40 hadith arbai'n An-Nawawiyah yg menyebut "jadilah orang asing atau penyeberang jalan". adakah kita ni nampak asing pada dunia?? adakah kita sedang menuntun orang dijalanan? ataukah dunia dah anggap kita ni sahabat karibnya & penglihatan kita masih kabur,,sbb 2 lah xdpt nk tuntun org??



haaa!! ni pun dunia jgk,,tapi dunia internet..,, hamba nk prgi mendalam skit. sape xknal dunia internet?? zaman skrg ni anak kecil umoq 7 tahun pn jarinya sudh laju click itu & ini. aduhai jahilnya jika d banding kn dgn Hamba ni,, jujur ana katakan bila dpt tawaran kos pengajian "Software Engeneering" di Universiti Malaysia Pahang (UMP) d saat 2 lah ana baru kenal ap itu laptop/komputer. nak guna pun xreti,,masyaallah! seingat hamba lah nak save dokumen pun xpandai! betapa jahilnya.. ini lah dia kuasa ALLAH..kun fayakun,,dulunya dunia IT musuh ana skrg dh mnjd kwn karib pula..(tiada niat utk membangga diri) ok2 back 2 da point,, berbalik pd tajuk "banyak memberi @ memusnah??"...jwpn ny ada d tangan sahabat2...tujuan ana post article ni pun sbb nk tnya pendapat.jd hanya pandangan yg xmatang shj yg mampu ana beri..



sebuah laptop mampu di miliki oleh stiap mahasiswa yg melanjutkan pengajian di mana2 IPT,,tujuan utama nk siapkan assingment & projek2 yg prlu disiapkn.. next bila ad laptop xlengkap klau xde connection dgn internet. klau x di sediakan oleh pihak Universiti kmudahan wireless dan connecter cable,,BROADBAND & cybercafe mnjd pilihan.. (xpyh la display gmbr broadband,,huuu..smua dh knal kn..ana tahu smua up to date loni!) d pendekkan cerita,, segala urusan yg mulanya ingin diselesai bnyk trgendala.. sbbnya on the way cari maklumat 2 mula lh jari 2 click itu & ini.bgus 2 mempraktikkan peribahasa yg smua org tahu 2 "sambil menyelam minum air"..ingt sahabat2,, ALLAH sgt tdk suka pd org yg melampaui BATAS,,dlm perkara baik mahupun jahat..kerana musibah akan menimpa dirimu!! disini ALLAH nk menguji sjauh mana kita menghargai ni'mat masa,peluang & kemudahan yg hidangkan. mula lah HAK2 ALLAH di abaikan atau ad juga "pengemis cinta ILAHI" yg dh terlepas bnyak peluang..zikir & tilawah hilang kemana..mutabaah (amal2 yg menghubungkan kita dgn ALLAH) makin x istiqomah & berkurangan..astaghfirullah..Ya ALLAH ampuni lah segala kelalaian kami,, dah pun ENGKAU bersumpah dlm kalam MU,,bhw manusia itu d ciptakan dlm keadaan yg lemah & lalai..maka tunjukkan kami jalan Ya ALLAH!



ni dia..kluar dh!! benda ap ni ae?? xperlu d jawab..dh tulis nya d situ,, FACEBOOK.. mcm2 tafsiran kita dpt tntg website ni tul x?
facebook tu adalah 1 rangkaian
>>jejak kasih
>>boleh rapat kn ukhuwah
>>mengenali & berkasih syg antara mukmin,,"xlengkap iman klau xsyg saudara islam seperti syg sndiri"
>>tegur sapa,,imbas memory bersama
>>boleh jalankan kerja2 dakwah,,tazkirah,,ingatan,,nasihat mnasiahti..

maka d samping BERUKHUWAH tu
>>bnyak la gambar2 d tag d sna sni,, muslimin & muslimat bebas komen sesama sendiri
>>hilang rasa malu
>>mesra ALAM smua nya
>>pengorbanan (jgn sampai wujudnya MURKA Allah)
>>husnuzhon (bersangka baik)katanya..
>>nak share2 idea
>>hacking time!

xcukup dgn FB,,blogging menjadi pilahan..



bagussssssssssssssssssssss sagt2 harapan SUCI & MURNI tue
disamping 2 adakah kita peduli HAK2 ALLAH?? waktu solatnya d jaga x? yg d sampaikan 2 d amal x? hubungan & pandangan ALLAH d ambil pusing???? tanya lah iman 2..ana sendiri pn ada gk ter "kantoi" ALLAHU RABBI ampun ya ALLAH,,KOTOR & HINA nya diri ni,,slalu sahaja MENZALIMI diri sndri.."DAN MUSIBAH APA PUN YANG MENIMPA KAMU ADALAH KERANA PERBUATAN TANGANMU SENDIRI, DAN ALLAH MEMAAFKAN BANYAK (DARI KESALAHANMU)" (AS-SYURA:30) ..sbb 2 lah article ni di POST,, biar terhantuk skit IMAN ni,,accident lg bagus..(anggaplah itu sebagai TARBIAH & teguran dr ALLAH)

BERITA BAIK untuk diri: akhirnya setelah beberapa bulan perkenalan dgn website FB ni,,baru lah diri ini tahu kenapa ia menjadi KEGEMARAN ramai,,dan yg paling best..account FB dh pn deactive kn..alasanku,,nk rehat sebentar dr PENTAS dunia

smua insan mahukan ini..



ILMU..ilmu..ILMU,, jd carilah ia dgn cara yg d REDHAI nya..cara yg bersih dr sgl perkara halal & haram,,jaga HAK Dia wahai diri & sahabat.








juga ini..






success2!! berjaya di AKHIRAT & DUNIA.. berjaya menuju "syurga"..jd kunjungilah taman2 raudah,,PENUHILAH tuntutan iman mu wahai dri & sahabat,,makanan ROHANI sgt2 penting..






GUNA nasihat dari ALLAH & kekasihnya Nabi Muhammad S.A.W....jgn buang masa untuk beramal ,,cepat putus asa dgn ujian yg xseberapa tu,,INGAT ALLAH sgt lembut pd HAMBA nya..x d ujinya kita klau kita xkuat,, jd sangka baik lah..dh jgn LEMAH2 OK!



BUKAN d baca semata,,tadabur dgn sumber2 yg benar & sahih..klau para sahabat 2,,bila d tanya mengapa AL-QURAN d baca?? jawapannya > kerana mahu ambil tahu apa yg diperintahkan oleh ALLAH & akan d laksanakan.."sami' na wa ato' na: kami dengar kami taat"..ya,, xsmua org bleh jd SEHEBAT mrk,,tp ap salahnya berusaha! sesungguhnya ALLAH xpndang hasil tp usaha yg d hitungnya..

lagi 1..bnyak2 kn amal cara hidup BERSUNNAH,, dh biasa dengarkn? jd JOM amalkan!



cerita2 para sahabat,,serikandi & pejuang2 islam pun xabih lg kaji,, jd mula lah dr sekarang..wahai diri,, xmalunya kamu mengaku sayang,,kasih,,mendamba CINTA Nya JIKA Xd susuli dgn BUKTI yg nyata..

akhir kalam: PERSAHABATAN tetap d teruskan,, guna lah methode2 yg d anjur nabi,, ziarah pn kurang,,mcm mna nk mantop ukhuwah..DUNIA IT tetap ada KEPENTINGAN nya.. bijak2 lah ambil peluang yg ada utk cari ILMU dunia & AKHIRAT nya. Banyak lg tanggungjwb kita utk bantu AGAMA Allah,, jgn smapai kita menjd golongan yg d siksa oleh ALLAH krn tdk d sedari KEBAIKAN yg d lakukan adalah KEMURKAAN bg ALLAH.

"CINTAI lah ALLAH nescaya kau di senangi dunia,kejarlah ALLAH nescaya dunia akan mengejar mu. Jangan sesekali mengejardunia kerana ALLAH akan meninggalkanmu dan dunia akan berpaling menipu daya dirimu. Utamakan pandangan ALLAH kerana pandangan manusia adalah suatu matlamat yang mustahil dipenuhi"



SERIUS > MENUNGGU HARI PERTREMUAN
DUNIA > UNTUK MENUJU AKHIRAT
DUIT > UNTUK MENERUSKAN HIDUP
KASIH > UNTUK MELENGKAPKAN IMAN

kejar AKHIRAT tanpa meninggalkan DUNIA,,itu lah keputusan HAMBA yg BIJAK..
BERMUJAHADAH dlm perjuangan..JIHAD FI SABILILLAH mnjadi pilihan..

hidup untuk memberi sebanyak-banyaknya..MATI SYAHID impian insan yg BERNAYWA!!
~~SALAM MUJAHADAH DARI HAMBA YANG HINA~~

Sunday, April 11, 2010

Rahmat Kasih Sayang NYA..SYUKRAN ALLAH

hadith Arbai'n An-Nawawiyah yg ke 42



Dari Anas ra berkata, aku mendengar Rasulullah saw bersabda: ‘Allah SWT berfirman, “Wahai anak Adam! Selama engkau berdoa dan berharap kepada-Ku, niscaya Aku ampuni segala dosamu yang telah lalu dan Aku tidak pedulikan lagi. Wahai anak Adam! Jikalau dosamu membumbung setinggi langit kemudian engkau memohon ampunan-Ku, pasti engkau Ku-ampuni. Wahai anak Adam! Andaikata engkau datang kepada-Ku dengan kesalahan sepenuh bumi, kemudian engkau menemui-Ku dalam keadaan tidak menyekutukan-Ku sedikitpun, pasti Aku akan mendatangimu dengan ampunan sepenuh bumi pula”. (HR. Tirmidzi dan ia berkata bahwa hadits ini hasan shahih)



Redha
Album : Allahu Rabbi
Munsyid : In-Team

Usah di salahkan takdir yang melanda
Renung kembali sejarah silam
Dengan membiarkan ku sendiri
Ku terumbang ambing mengenal diri

Mujurlah Allah itu mengasihi
Aku diberi arah petunjuk
Berlindung dengan Allah
Menerus kehidupan
Ku mengenal makna
Dosa dan pahala

Dengan kehendakNya
Kau datang semula menghampiriku
Dan aku terpaku
Hingga ku hilang tiap bicara

Bukan ku menjauhi
Tetapi amat sukar sekali
Bila kenang kembali
Aku disisih dan dibuang ke tepi
Malah aku tidak dipeduli

Allah Maha Mengetahui
Yang ada dihati
Biar Dia menentukannya

Usah disalahkan takdir yang melanda
Renung kembali sejarah silam
Ku redha dan sedia. terima
Yang tertulis dalam kehendakNya

AKU BERKATA: lirik yg terpilih ini sekadar renungan buat hati yg lara..ayuh hayati bersama,,sesungguhnya AKU terlalu RINDU pada mu Ya ALLAH juga kekasih Mu yg MULIA itu..hajat di hati mahu bertemu di AKHIRAT sana,,wlaupn diri yg HINA ini tdk layak utk mengharap suatu yg sukar d gapai,,namun izin kn daku utk berusaha ke arahnya..ameen YA RABB..Engkau xpnah lokek krn sifat PEMURAH & PENYAYANG yg Engkau miliki itu menambah keyakinan ku

Salju di HATI



Tuhan Yang Esa
Album : Impian Kasih
Munsyid : In-Team

Di dalam cahaya-Mu Tuhan ku harap pertunjuk-Mu
Di dalam sinaran purnama ku mohon keampunan
Moga terlerailah segala dosa-dosaku
Mogaku jadi hamba yang bersyukur

Tuhan yang Esa udara yang ku hirup
Terasa nikmat-Mu yang menggunung
Tidak tehitung harga nilaiannya
Oh Tuhan, Kau Pengasih, Maha Penyayang

Oh Tuhan di depan ujian
Terasa diri ini memerlukan-Mu
Ku harap Kau lindungi hamba yang lemah ini
Kau Tuhan Maha Kuasa Maha Pengampun

C/O
Ku harapkan pintu taubat-Mu terbuka luas
Untuk hamba-Mu yang sering leka
Dengan rahmat-Mu dan kasih sayang-Mu
Kau ampunkanlah segala dosa-ku
Moga selamat di dunia dan akhirat

Lagu & Lirik : Munif Ahmad
Hijjaz Music Entertainment (M) Sdn. Bhd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget