Wednesday, August 18, 2010

..tazkirah & hati..

tazkirah (peringatan) itu ubat bg hati yang berkarat..

Riwayat Baihaqi dari Ibn Umar.
Rasulullah bersabda : "Seseorang yang tiada mempunyai sebarang ayat (Al Quran) pun dalam hatinya adalah seumpama sebuah rumah yang kosong." Riwayat At Tirmizi.

rumah kosong?
mesti xseronok kn,, kita msti nk ad perabut dalam rumah xkisah la yg sederhana / mewah..
jd,, kita kne kumpul duit bnyak2.. xkan nk berhutang.

sama sja klau kita relate dgn hakikat sebenar,,
rumah=hati
isi lah hati dgn makanan2 rohani agar ia tidak hambar & mati kekeringan. isi lah ia dgn ILMU..

bismillah..
Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu yang Menciptakan,
Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah.
Bacalah, dan Tuhanmulah yang Maha pemurah,
Yang mengajar (manusia) dengan perantaran kalam
Dia mengajar kepada manusia apa yang tidak diketahuinya.
[Al-Alaq, 96 : 1-5]

duit=amal
kerjakanlah seberapa bnyak amal yg kamu mahu asalkn ia dilakukan dgn hati yg pnuh khusuk & ikhlas..selalunya,, kebajikan yg dipandang kecil oleh manusia itu dipandang mulia di sisi ALLAH.. sdikit / bnyak kita msti berbuat baik..krn itulah fitrah manusia,, smua org pasti nk brbuat baik btul x? xkan dapat kamu menipu diri sndiri..jd,, jgn malu2 utk zahirkan nya.. jgn nnti di akhirat sna kita berkata sambil menongkat dagu: "aduhai sekiranya aku berbuat kebajikan di dunia dahulu"..

terimalah ayat ini
bismillah..
Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang ma’ruf, dan mencegah dari yang munkar, dan beriman kepada Allah. sekiranya ahli Kitab beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka, di antara mereka ada yang beriman, dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasik.
[Ali Imran, 3 : 110]

perabut=ni'mat + rahmat +++
segala kesenangan itu akan dpt dirasai disepanjang perjalanan kamu menuju kepadanya jika kamu selalu bersyukur & berlapang dada dgn aturannya..

nak meni'mati segala kesenangan itu kita mesti berjual beli.. dgn sapa? sudah semestinya ALLAH S.W.T

bismillah..
Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka. mereka berperang pada jalan Allah; lalu mereka membunuh atau terbunuh. (Itu Telah menjadi) janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan Al Quran. dan siapakah yang lebih menepati janjinya (selain) daripada Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan Itulah kemenangan yang besar.[At-Taubah, 9 : 111]

juga dalam firman-NYA yg lain

bismillah..
Hai orang-orang yang beriman, sukakah kamu Aku tunjukkan suatu perniagaan yang dapat menyelamatkanmu dari azab yang pedih?
(yaitu) kamu beriman kepada Allah dan RasulNya dan berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwamu. Itulah yang lebih baik bagimu, jika kamu mengetahui.
[As-Shaff, 61 : 10-11]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...